torsdag 28 januari 2010

Snö-ovädret

Ja jösses vilken vinter vi fått i år, det var minsann länge sen de var så här kallt och så mycket snö, och framför allt att det håller i sig så länge... Vi bor ju i södra sverige, och man snackar om växthuseffekt och varmare klimat, men skit heller, det går jag inte på längre.. (huttrar och eldar så kaminen glöder i köket)

Här i östra Kronobergs län har vi nu fått mellan 15-20 cm snö, som under natten och början av dagen förflyttade sig runt i blåsten så att det på vissa ställen var halvmeterdjupt eller mer, och på andra ställen kunde det vara helt renblåst.



Tänk, när vi tog in hästarna i går kväll, så såg dom ut som vandrande snögubbar... Våra Nordisar har ju en sån björnpäls, så snön låg som ett flera centimeters snö-och-is-skal på dom. Inget täcke i världen är bättre än en rejäl kallblodspäls, speciellt på vintern...  ;-) För inne i pälsen under snötäcket så var de helt torra och varma.

Vi hjälptes alla till med att gno av dom, Sofie testade lite olika metoder, och hästarna de bara njöt och mumsade... Även när Sofie tog lite extra med sopborsten när hon tyckte att Hasse hade slarvat lite på Isas svans...

Finns det något mer rofullt än snöiga hästar som får komma in från en vinterstorm till mat och ljummet vatten...? Ja kanske, men inte mycke...  ;-)

Min stackars Gube körde ut med traktorn för att börja ploga klockan halv tio i går kväll, och han kom inte hem förrän halv fem på morgonen. Sen steg han upp igen vid sju och körde iväg medans jag fick ta hand om allt här hemma, ge djuren, släppa ut hästarna, elda och skotta fram gångar så att man kunde köra skottkärran så jag kunde köra in ved till kaminen.

Sen strax efter middagssnåret hade han kört allt minst en gång, och på de flesta ställena två gånger, så då beslutade han sig för att köra hem och sova lite. Men inte hade det snöat färdigt inte, men han räknar med att det räcker att han tar rundan en gång i morgon igen.

Tyvärr så har vi ett annat arbete framför oss i morgon också...
Skit, Skit, Skit, ja just det, skiten står åter stilla i kulverten...
Utgödslingen har frusit igen så i morgon måste vi hjälpas åt med att återigen elda runt cementklumpen...
Djävra vinter...!!!
Dessutom så har motorn som trycker ut dyngan genom röret dött, så elektrikern får göra en utryckning för att se om den går att återuppliva...

HerreJösses, ska det aldrig lugna ner sig... Suck...!!!
Tur att det finns tröststickning... ;-)
Men vad ska jag trösta stackars Guben med, det är ju så himla svårt att klia honom på ryggen samtidigt som man stickar...

2 kommentarer:

fale artut sa...

Här är det också mycket med kylan, vi har mest problem med fodret, men mjölkbönderna har samma problem som er. Med både utgödsling och foder, dessutom har många problem med vatten som fryser.. Visst är det ganska bra med sommar ändå??????! Håller tummen för er!

Sunna sa...

Kul att hitta din blogg, vi har mycket gemensamt, Jag har också Nordisar efter Don 1854, vi har även ardenner och jag älskar att sticka, välkommen in till mig en sväng